Skip to main content

Advarer mot tau og garn i propellen

Tau og garn i propellen er den klart hyppigste skaden til medlemmene i Tromstrygd. Nå minner havarisjef Anders Berthinussen om at Tromstrygd gir tilskudd til kjøp av propellkniver.

– Jeg gjorde en opptelling over skader fra nyttår og ut mai. Her utgjør andelen støtninger opp mot 60 prosent av skadene. Dette er ofte mindre saker, men kritiske situasjoner kan oppstå om fremdriften stoppes, sier havarisjef Anders Berthinussen i Tromstrygd.

Tau og garn i propellen

En støtning oppstår når du treffer på noe som flyter i sjøen. Det vanlige er at det er tauverk i en eller annen form som går i propellen. Dette kan være fra tau fra eget bruk eller tau- og garnrester som har slitt seg og flyter rundt i sjøen. Om tau fester seg i propellen på feil tidspunkt, kan konsekvensene blir store.

– Vi har opplevd at det har oppstått kritiske situasjoner som følge av tau i propellen. Den store frykten er at dette skal skje nært land. Da er du prisgitt vær og vindretning for å ikke havne i fjæra eller i bergveggen, sier Berthinussen.

Mye søppel i havet
Det virker som det har vært mer søppel i havet i år enn tidligere sesonger. Mye søppel ender i havet og driver med havstrømmene nordover. Mye uvær kan også ha bidratt til at mer søppel virvles opp eller driver inn i fjordene.

– Det er mye søppel som flyter rundt. Heldigvis medfører ikke alt dette problemer for båtene. Noen av støtningene skyldes uhell hvor eget bruk går i propellen, men veldig mange av tilfellene skyldes at båten går på tau, garn eller andre gjenstander i sjøen som en ikke kjenner til. Det kan være ting som flyter rundt, men vi ser også hendelser knyttet til bruk som andre fiskere har lagt ut og ikke merket godt nok, sier Berthinussen.  

Fare for følgeskader
Av de 61 sakene Tromstrygd har kartlagt i perioden fra nyttår til slutten av juni, har 7 saker reparasjonskostnader over 50.000 kroner. Det betyr at det har oppstått følgeskader hvor gir eller annet utstyr må byttes eller repareres. Slike skader kan være dekningsmessig av kaskoforsikringen, men vil de vil medføre egenandel og bonustap – altså en ekstrakostnad for rederiet.

– Ved støtning kan det oppstå skade på propellen, hylsa, akslingen og giret. De fleste kjenner båtene såpass godt at de merker når de går på et tau eller garn. De får gjerne et varsel om at noe ikke stemmer i form av en vibrasjon eller lignende. Av og til stopper motoren helt. Når en propell går med full fart og det blir bom stopp, kan det skje følgeskader, sier Bethinussen.  

Tilskudd til propellkniv
På grunn av den store frekvensen av støtning, ønsker Tromstrygd å minne medlemmene om muligheten til å søke om tilskudd til montering av propellkniver. Det vil i mange tilfeller fjerne risikoen for denne typen skade.

– Tromstrygd har en tilskuddsordning hvor vi tilbyr inntil 8.000 kroner i støtte ved montering av propellkniver. Få medlemmer har søkt om slikt tilskudd i år. Vi ønsker derfor å minne medlemmene våre om at vi gir tilskudd til propellkniver og en rekke andre sikkerhetstiltak som ikke er påbudt av myndighetene, sier Berthinussen.  

Se lista over utstyr du får tilskudd til her

Kvittering med navn på båt og rederi
Om du monterer nye propellkniver vil Tromstrygd gi deg tilskuddet gjennom redusert premie ved neste terminbetaling.

– Det er bare å få montert propellkniver og sende oss kvittering på dette i etterkant. På kvitteringen er det viktig at navnet på båten og rederiet fremgår, avslutter Berthinussen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *