Skip to main content

-Ta vare på helsen din

Livsstilssykdommer som høyt blodtrykk, diabetes og overvekt er vanlige årsaker til at fiskere blir midlertidig eller permanent tjeneste udyktig.

– Ta vare på helsen din. Det er enklere å forebygge sykdom enn å behandle den, sier sjømannslege Jorid Degerstrøm ved Sjøgata legekontor i Tromsø.

Livsstilssykdommer

Fiskere er underlagt spesielle helsekrav som skal sikre at de er skikket til tjeneste ombord i fartøy til sjøs. Som sjømannslege møter Degerstrøm daglig offiserer og mannskap som skal fornye sjømannsattesten. For mange av disse er overvekt og andre livsstilssykdommer den største trusselen for å kunne fortsette jobben til sjøs.

– Overvekt er den vanligste årsaken til at sjømenn blir erklært midlertidig tjenesteudyktig, men også høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdom er vanlige årsaker til at sjømenn blir satt på land. Mange av disse sykdommene er det mulig å forebygge om en spiser sunt og er fysisk aktiv, sier Degerstrøm.

Avtal med en kollega

Det kan være begrensede muligheter til å trene ombord i en fiskebåt og ofte er det lite tid til trening når en er ute på jobb. Da er det ekstra viktig å bruke dagene på land til fysisk aktivitet.

– Når en skal komme i gang med trening er det viktig å finne en aktivitet du liker å holde på med. Få gjerne med en kollega eller en kompis som du avtaler trening med. Det er mer forpliktende å gjennomføre treningen når en har en avtale, sier Degerstrøm.

Start uken med trening

Hun anbefaler ikke å utsette trening til slutten av uken.

– Det viktigste med treningen er å få det gjort. Ikke start for hardt ut, men forsøk å ha en regelmessig rytme på øktene. Det er lurt å starte uka med trening. Da blir det enklere å komme seg ut flere ganger før uken er over, sier Degerstrøm.

Bevisst på matinntaket

For å holde vekten nede er det også lurt å være bevisst på hva en spiser, både når en er ombord og på land.

– Om du vil unngå å legge på deg og redusere faren for å utvikle alvorlig sykdom må du sørge for at inntaket av mat står i forhold til aktivitetsnivået. De som beveger seg lite må være ekstra nøye med hva de legger på tallerkenen, sier Degerstrøm.

Sunn og god sjømat

Hun anbefaler fiskerne å spise sunt og følge myndighetenes kostholdsråd.

– Det er som regel klokt å velge de sunne alternativene når en har mulighet. Grovt brød, frukt, grønnsaker og kornprodukter metter godt og inneholder lite fett og sukker. I tillegg er sjømat langt sunnere enn tunge kjøttprodukter. Det gir ansatte i fiskerinæringen en unik mulighet til å spise sunt og holde seg frisk, avslutter Degerstrøm.

For å få utstedt sjømannsattest må sjømenn undersøkes av en godkjent sjømannslege. Hensikten er å finne ut om sjømenn er helsemessig skikket til tjeneste om bord på norske skip og flyttbare innretninger jf. helseforskriften § 1.

Sjømenn skal tilfredsstille kravene til:

  • Syn
  • Fargesyn
  • Hørsel
  • Blodtrykk
  • Høyde/vekt – BMI
  • Fysisk funksjonsevne
  • Medisinbruk
  • Psykisk helse

Du finner mer informasjon om kravene til sjøfolks helse hos Sjøfartsdirektoratet:

https://www.sdir.no/sjofart/sjofolk/helse/sjofolks-helse/

Ta vare på helsen din: Jorid Degerstrøm er sjømannslege ved Sjøgata legekontor i Tromsø. Hun anbefaler fysisk aktivitet og et bevisst kosthold for sjøfolk som ønsker å ta vare på helsen sin.