Skip to main content

– Uten hjertestarter er det lite du kan gjøre langt til havs

Da en av mannskapet fikk hjertestans på frivakt skjønte reder og styrmann Kent Hansen på MS Skagøysund at de måtte ha hjertestarter ombord på fiskebåten. Nå trener besetningen på hjerte-lunge redning en gang i året.

– Med hjertestarter forbedrer du oddsene betydelig for å overleve. Uten hjertestarter er det lite en kan gjøre langt til havs, sier Hansen.

Den 38 meter lange fiskebåten MS Skagøysund veier 498 brutto tonn og er i drift store deler av året. Mannskapet på 12 fisker etter torsk, sild, sei og makrell fra Finnmark i nord til Nordsjøen i sør. Det kan gå uker mellom hver gang båten er til land for å levere last og skifte mannskap. For mannskapet er det betryggende å vite at en hjertestarter er tilgjengelig ombord om noe kritisk skulle skje.

– Hjertestarteren gir oss trygghet. Det nytter ikke å vente på helikopteret fra UNN når hjertet stopper. Da må en ha hjertestarteren ombord og kunne bruke den. Vi har heldigvis ikke hatt bruk for hjertestarteren siden vi kjøpte den, men den gis oss trygghet, sier Hansen.

Brystsmerter

Økende alder på besetningen gjorde at rederiet som eier Skagøysund ble mer oppmerksom på sikkerheten ombord i fiskebåten. Da en i besetningen klagde på brystsmerter ombord på båten og fikk hjertestans da han var kommet på land, besluttet selskapet å investere i hjertestarteren.

– Hjertet hans stoppet i friperioden. Da forstod vi at vi måtte ha beredskap på dette. Han hadde kjent smerter, og fått beskjed om å oppsøke lege, men tok ikke tak i dette selv. Mange fiskere går for sjelden til lege. De er ikke så flink til å ta vare på seg selv, sier Hansen.

MS Skagøysund har hjertestarter ombord når de drar ut på havet for å fiske. – Det nytter ikke å vente på helikopteret fra UNN når hjertet stopper langt til havs. Da må en ha hjertestarteren ombord og kunne bruke den, sier reder og styrmann Kent Hansen på MS Skagøysund.

Øver en gang i året

Nå øver rederi og mannskap regelmessig på hjerte-lunge redning og førstehjelp. I tillegg bruker de mye tid på HMS-vurderinger og forebygging av skader ombord.

– Vi har øvelse en gang i året når båten tar juleferie. Da inviterer vi med mannskapet og alle dukker opp. Hjertestarteren er utrolig enkel å bruke, men en må likevel trene på å bruke den. Vi øver regelmessig. Jo mer trening en har, jo bedre takler du en situasjon når den oppstår. Du blir ikke overtrent på sikkerhetstrening, sier Hansen.

Tromstrygdskolen

Nå inviterer Tromstrygd sine medlemmer til Tromstrygdskolen høsten 2019. Her vil fiskernes eget forsikringsselskap blant annet rette fokus på forebygging av personskader ombord i fiskebåter.

– Vi tror det er mulig å halvere antall personskader ombord i fiskebåter gjennom økt bevissthet på skadeforebygging og hyppigere øvelser. Nå inviterer vi våre medlemmer til en dag med fokus på personsikkerhet, hvor de får rikelig anledning til å lære og dele sine erfaringer, sier adm.dir. Ole Jørgen Ørjavik i Tromstrygd.

Du kan lese mer om Tromstrygdskolen her.